Het Prinses Máxima Centrum

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Als een kind ernstig ziek is door kanker, staat maar een ding voorop: genezen.

Daarom werken we in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie elke dag grensverleggend en gepassioneerd samen aan het verbeteren van de overlevingskans en aan de kwaliteit van leven van kinderen met kanker. Nu, en op de langere termijn. Want kinderen hebben nog een heel leven voor zich. Het Prinses Máxima Centrum is geen gewoon ziekenhuis, maar een onderzoeksziekenhuis. Alle kinderen met kanker in Nederland worden hier behandeld. Daarmee is het Prinses Máxima Centrum het grootste kinderkankercentrum van Europa. Ruim 450 onderzoekers en 900 zorgprofessionals werken nauw samen met Nederlandse en internationale ziekenhuizen aan betere behandelingen en nieuwe perspectieven op genezing.  

Zo geven we het kind van vandaag de allerbeste zorg én zetten we belangrijke stappen om de overlevingskansen voor de kinderen die nu nog niet genezen, te verbeteren. 

Een unieke missie

In 2018 werd het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie geopend; een centrum waar de beste zorgprofessionals en wetenschappers samen komen op het gebied van kinderoncologie, om samen te werken aan een unieke missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Een missie die nog steeds urgent is, want één op de vier kinderen met kanker overlijdt en veel kinderen die het wel overleven, ondervinden hun leven lang de gevolgen van ingrijpende behandelingen.

Een uniek centrum

In het bestuur van het Prinses Máxima Centrum hebben de oprichters een essentiële positie: ouders van patiënten en zorgprofessionals. Het centrum is ingericht vanuit de belevingswereld en behoeften van de kinderen en hun ouders. Door alle patiënten en experts in Nederland op één plek samen te brengen is een impuls gegeven aan de kwaliteit van behandelingen én kunnen verschillende vormen van kinderkanker beter worden onderzocht, ook de zeldzame vormen. Daarmee zijn we toonaangevend in de wereld.

Een centrum waar het draait om integratie van zorg en onderzoek

Het Prinses Máxima Centrum heeft de ambitie om zorg en onderzoek naar kinderkanker geïntegreerd te laten werken. We staan voor de uitdaging om het zorgteam onderdeel te laten zijn van de research en andersom. Zoals bijvoorbeeld de ziektecommissies, waar met elkaar de behandelmethoden voor morgen worden ontwikkeld. Maar ook de zogenaamde tumor-boards, waar artsen, fundamentele en toegepaste onderzoekers alle kinderen en hun ziektebeeld individueel bespreken. Continue interactie tussen zorg en research leidt tot betere zorg vandaag en nieuwe behandelmethoden voor morgen.

De hechte samenwerking tussen zorg en onderzoek zorgt voor nieuwe behandelingen en nieuwe perspectieven. Deze unieke werkwijze van het Prinses Máxima Centrum zorgt dat we bijdragen aan én optimaal voordeel halen uit ontwikkelingen in de wetenschap. Op dit moment geven innovaties op verschillende terreinen een impuls aan die nieuwe behandelmethoden, zoals immunotherapie en, stamceltransplantatie, de ontwikkeling van organoïden en sequencing van alle tumoren. Doorbraken zijn er ook op het gebied van psychosociale ondersteuning van kind en het gezin, tijdens de behandeling en gericht op het leven daarna. Nog niet ieder kind met kanker geneest. Maar het Prinses Máxima Centrum is de beste plek om je kind te laten behandelen.

Een onderzoeksziekenhuis

Het Prinses Máxima Centrum is geen gewoon ziekenhuis, maar een onderzoeksziekenhuis (Research Hospital), het grootste kinderkankercentrum van Europa. Er werken 400 wetenschappers aan fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek. Samen met hun collega’s in Nederlandse academische centra en internationale ziekenhuizen en gespecialiseerde onderzoekscentra, zetten zij belangrijke stappen in het genezen van kinderen en de kwaliteit van leven op de langere termijn. De vertegenwoordiging van kinderen en ouders in het bestuur zorgt ervoor dat bij beslissingen ook hun perspectief wordt meegenomen. Nooit wordt uit het oog verloren dat het ook gaat om de zorg voor het kind en gezin van vandaag.

De overlevingskans én de kwaliteit van leven verbeteren

Steun Stichting Maas

Help Maas met het vinden van het magische medicijn